
De Geschiedenis van het Kanaal
Dit kanaal, ooit bekend als het Griftkanaal, heeft door de jaren heen vele transformaties ondergaan en is van groot belang geweest voor de lokale industrie en economie.
Erfgoedkanaal / Het verhaal van het Apeldoorns Kanaal
Van Griftkanaal tot Apeldoorns Kanaal: Een Rijke Historie.
Ontdek de fascinerende geschiedenis van het Apeldoorns Kanaal, een waterweg met een cruciale rol in de ontwikkeling van de regio.
Dit jaar is het precies 200 jaar geleden dat met de aanleg van het Apeldoorns Kanaal werd begonnen. De eerste spade ging in april 1825 bij de Deventerstraat de grond in. Het kanaal kreeg toen als naam: “Griftkanaal”.
Later heeft de vaarweg de naam “Apeldoorns Kanaal” gekregen. Het Apeldoorns Kanaal liep aanvankelijk van Apeldoorn naar Hattem. In een later stadium is het kanaal vanaf Apeldoorn doorgetrokken naar Dieren.
Belangrijke vaarverbinding
Het Apeldoorns Kanaal was tot 1972 een belangrijke vaarverbinding voor Apeldoorn. Door dit kanaal konden beurtvaarders en andere schepen Apeldoorn en andere aanliggende plaatsen bereiken. Zo was de vaarweg zeer belangrijk voor de talloze papierfabrieken. Bij een hoge- of lage waterstand op de IJssel was de vaarroute via het Apeldoorns Kanaal een aantrekkelijk alternatief voor de scheepvaart.
Plannen
Nadat scheepvaartverkeer op het Apeldoorns Kanaal niet meer mogelijk was zijn er diverse plannen gemaakt voor het kanaal. Zo zijn er een aantal plannen geweest voor herstel van het kanaal voor de pleziervaart. En er zijn plannen gemaakt in het kader van een mogelijke “herbestemming”. Zie het Uitvoeringsplan “Beleef het Apeldoorns Kanaal" van Veenenbos en Bos uit 2018.
Verbinding
Het Apeldoorns Kanaal verbond Apeldoorn met de wijde wereld en zorgde voor een economische opleving.
Zonder het kanaal zou Apeldoorn niet zijn geworden wat het nu is.
Cultureel erfgoed
Er zijn een aantal objecten (brug / brugwachtershuisje) die als monument zijn erkend. Maar in feite is het hele kanaal van Hattem tot Dieren één groot Cultureel Erfgoed. Daarom zou het goed zijn als het kanaal met z’n oevers als één groot
landschapsmonument zou worden erkend. Of tenminste als zodanig de status van “beschermd stadsgezicht” respectievelijk “beschermd landschapsgezicht” zou krijgen.
De Stichting "Apeldoorns Erfgoedkanaal"
Om deze geschiedenis levend te houden en de waarde van het kanaal voor toekomstige generaties te waarborgen, is de stichting opgericht
Het kanaal is niet alleen een monument, maar ook een bron van verhalen en herinneringen. En toekomstige ervaringen! Kijk naar alle activiteiten die op en rond het Erfgoedkanaal georganiseerd worden!
Leer meer over de invloed van de 'Hermina' en andere schepen op de ontwikkeling van het kanaal.
Draag bij aan het behoud van dit erfgoed door onze actie te steunen!
(YouTube - historische opname)
>> De toekomst van het Apeldoorns Kanaal
(RTV Apeldoorn - opname januari 2025)
Het Apeldoorns Kanaal: Een Verhaal van Verandering
Het Apeldoorns Kanaal transformeerde van een transportader tot een plek voor recreatie en evenementen. Het drakenbotenfestival is hier een mooi voorbeeld van.
Naast recreatie biedt het Apeldoorns Kanaal ook ruimte voor culturele expressie en evenementen, waardoor het een levendige plek is voor de gemeenschap.
Het kanaal is nu een populaire plek voor waterrecreatie, waar mensen kunnen kanoën, kajakken, suppen en roeien in een prachtige omgeving.


